CUM ÎȘI DAU MÂNA ARTIȘTII CU AI-UL | SKVOT
Skvot Mag

CUM ÎȘI DAU MÂNA ARTIȘTII CU AI-UL

Inteligența artificială devine o mașină de creativitate vizuală

CUM ÎȘI DAU MÂNA ARTIȘTII CU AI-UL
27 ianuarie, 2023 Articole

Inteligența artificială nu poate înlocui creatorii (încă, ar spune unii), dar îi poate ajuta în munca lor. Un principal avantaj al AI-ul este că nu are parte de blocaje creative și nici nu se teme că va face greșeli, având constant “impulsuri creative”.

Cum creează rețelele neuronale imagini?

O rețea neuronală artificială este un sistem care imită creierul uman. Poate efectua sarcini programate, poate analiza rezultatele și, mai important, poate auto-învăța.

În centrul activității rețelelor neuronale se află algoritmii care procesează datele primite și rezolvă sarcini. De exemplu, pentru a învăța o rețea neuronală cum arată o pisică îi sunt încărcate mai multe fotografii cu pisici. În acest fel,  AI-ul înțelege cum arată un astfel de animal și poate genera apoi automat o imagine.

Inteligența artificială a învățat deja să creeze imagini bazate pe:

• cuvinte 

•  o schiță 

• mai multe imagini 

Rețelele neuronale sunt deja folosite cu succes în industria media. O reclamă Nike din 2019 a fost creată exclusiv de un AI, având un succes considerabil pentru un spot care pare scris de cineva aflat în pragul unui episod psihotic.

Și revistele se ajută cu succes de inteligența artificială: în 2022, Cosmopolitan a fost prima publicație care a lansat o copertă creată exclusiv de un AI, în rețeaua DALL-E. În prezent s-a ajuns la DALL-E 2, o versiune îmbunătățită care poate realiza imagini dintr-o simplă descriere într-un limbaj colocvial.

Deja au trecut câțiva ani de când AI-ul a început să fie folosit în design, în muzică, în personalizarea conținutului și generarea de imagini pe care creierul uman nu ar putea să le creeze la fel de ușor și rapid (mai ales rapid). Entuziasmul celor care folosesc această tehnologie demonstrează faptul că ne putem aștepta la și mai multe astfel de creații.

E momentul ca oamenii să se updateze la ce poate face un AI, avantajul relației om-AI fiind că ne putem dezvolta și stimula creativitatea. Dacă ești interesat de acest upgrade poți începe cu următoarele programe:

DALL-E mini

Mini-rețeaua neuronală Dall-E a fost creată de dezvoltatorul american Boris Dayma în 2021 și a însemnat un început pentru relația dintre om și AI în crearea de artă generativă (așa cum este ea numită).

Este foarte simplu să creezi cu Dall-E mini:

• accesează site-ul OpenAI și înregistrează-te

• introdu o descriere a ideii pe care o vrei ilustrată

• AI-ul îți va genera un colaj de mai multe imagini

Dall-E mini are capacitatea de a vizualiza orice idee, oricât de neobișnuită. Așa cum spuneam mai sus, el nu are filtrul cringe-ului, al nepotrivitului. Îți va da tot ce știe că se potrivește cu descrierea și cerința ta.

Minusuri? Din punctul de vedere al calității imaginii nu vei avea parte de o variantă ideală: imaginile au pixeli sparți sau detalii neclare, așa că nu este încă posibil să le folosești ca o lucrare finită. Noua variantă, DALL-E 2, reușește  să repare o parte dintre aceste probleme, dar nici ea nu livrează un produs perfect 100%.

AI-ul are avantajul că generează mai multe variante, așa că este util pentru brainstorming și momentele când simți că ideile nu se mai leagă. Când devine greu să-ți mai dai seama cum să amesteci ideile, îi poți cere sfaturi lui Dall-E și să te inspiri din imaginile pe care ți le oferă. Nu uita, nu e vina lui pentru ce-ți oferă, deoarece el lucrează cu „materialul” clientului.

Acest AI are deja o mulțime de fani care își creează conturi cu galerii de lucrări realizate cu Dall-E mini. Poate cele mai creative concepte sunt cele despre „războiul nuclear low-fi pentru învățare și relaxare”. Suspicios de specific, nu?

Midjourney

Rețeaua neuronală Midjourney a fost creată de americanul David Holtz în vara anului 2022 ca variantă beta și a devenit deja unul dintre cele mai populare produse printre creatori.

Sunt doar câțiva pași pentru a crea o imagine în Midjourney:

• te înregistrezi pe serverul Discord

• citești cu atenție regulile astfel încât să te asiguri că soft-ul îți va livra cât mai fidel cerințelor tale

• introduci comanda într-unul dintre canalele Newbies

• adaugi o descriere în engleză 

• primești mai multe imagini

Midjourney elaborează cu multă atenție detaliile și creează mixuri futuriste. Cu ajutorul lui poți realiza un nou personaj, design arhitectural sau o copertă neobișnuită de album. Așa vede Midjourney „designul futurist minimalist al unui hotel de tip boutique”:

Artbreeder

Rețeaua neuronală Artbreeder, care a apărut în 2018, are capacitatea de a genera o nouă imagine din imaginile care există deja în online. Punctul forte al acestui AI este capacitatea de a amesteca, în special portrete, generând chipuri noi.

Cum poți crea în Artbreeder:

• intră și înregistrează-te pe site

• încarcă o imagine sau introdu o descriere text

• obține o imagine

• editează imaginea (poți schimba sexul, vârsta, expresia facială)

De asemenea, poți descărca gratuit trei imagini.

Artbreeder este adesea folosit pentru a crea personaje noi în lucrările de ficțiune, ori personaje istorice. Când este dificil să-ți imaginezi chipul unui nou erou, Artbreeder te va ajuta la crearea imaginii sale. Recent, fanii au generat portrete ale personajelor principale din cărțile Harry Potter conform descrierilor lor:

GauGAN

AI-ul GauGan este dezvoltat de NVIDIA și poate fi instalat ca aplicație Canvas pentru Windows sau deschis pe site-ul demo . Pentru a înțelege toate instrumentele (și există o mulțime de care poți să te folosești cu succes), urmărește tutorialele de pe YouTube. Caracteristica principală a acestui AI este că transformă schițele în imagini.

Cum să lucrezi în GauGan:

• Accesezi site-ul sau aplicația 

• încarci o schiță sau introduci o descriere text

• primești o poză

• editezi imaginea dacă este necesar

GauGan este grozav atunci când trebuie să creezi foarte rapid un peisaj fotorealist. Nu sunt necesare schițe - descarci o schiță, specifici detaliile necesare și vei obține o imagine cu care poți lucra în continuare.

De exemplu, asta poate realiza AI-ul dintr-o schiță de bază. Care imagine crezi că e mai realistă?

De ce rețelele neuronale nu vor înlocui artiștii?

Popularitatea rețelelor neuronale îi face pe creatori să se teamă că munca lor va fi în curând realizată de mașinării. Dar AI-ul nu este un concurent, ci un ajutor în atelierul creativ. Neavând imbold creativ, doar capacitatea de a „vizualiza”, AI-ul nu poate crea fără ghidaj. Iar ghidajul este doar uman.

AI-ul are un singur avantaj clar, acela al vitezei, dar altfel poate deveni forța care va extinde granițele imaginației. Într-un interviu pentru The Verge, fondatorul Midjourney, David Holtz, a spus: „Deoarece computerele pot desena mai bine decât oamenii, oamenii nu vor înceta să-și imagineze. Mașinile sunt mai rapide decât oamenii, dar asta nu ne-a împiedicat să mergem.”

Societatea nu a format încă regulile clare pentru colaborarea cu AI-ul, dar avem câteva sfaturi pentru tine și ceilalți creativi:

#1. Încearcă diferite AI-uri până descoperi exact ce ți se potrivește.

Fiecare AI vede imaginile în felul său, iar dacă o rețea neuronală nu te inspiră, alta ar putea.

#2. Inspiră-te din ideile generate de AI, dar nu le fura.

Trecerea ideii unei alte persoane drept a ta (chiar dacă a fost procesată de AI) este o încălcare a codului de etică al creatorului.

#3. Dacă te folosești de munca unei rețele neuronale, numește autorul și rețeaua AI.

O imagine creată de o rețea neuronală este un efort de echipă între algoritmi și autor.