Când intri pentru prima dată în lumea designului, poate fi dificil să te concentrezi pe propriul obiectiv - să înțelegi cum și unde să te îndrepți pentru a deveni în cele din urmă un profesionist în design. Există prea mulți factori care te distrag, multe oportunități și, desigur, multe temeri.
Iată câteva principii de bază pentru designerii juniori care vor să nu își împrăștie atenția în toate direcțiile, ci să se dezvolte.
Cum să gândești
Nu te teme să greșești. Dacă ești un designer începător, vei greși des. Foarte des. Și asta este normal - să faci ceva perfect din prima încercare este dificil, dacă nu imposibil. Dar trebuie să înțelegi că tocmai din greșeli înveți și așa vei ști cum să faci mai bine data viitoare.
Nu încerca să fii pe placul tuturor. În industriile creative sunt foarte mulți oameni, iar toți sunt diferiți și au propriile valori și abordări. Să fii pe placul tuturor înseamnă să faci ceva neutru. De aceea, fă ce simți, ascultă-ți intuiția și urmărește lucrurile care te inspiră.
Balenciaga — Love is for everyone, SS 2020
Visează. Dacă ești un designer începător și ești pasionat de ceea ce faci, într-o zi acest lucru va da roade. Există multe oportunități de dezvoltare, așa că dacă nu ai reușit într-un loc, vei reuși în altul. Încercarea este întotdeauna mai bună decât să nu încerci și să regreți mai târziu că nu ai îndrăznit.
Fii deschis la noutăți. Continuă să te uiți în jur și să explorezi. Nu te fixa pe lucrurile pe care le știi deja.
Nike — The future is in the air, 2020. Sursa: bureauborsche.com
Ce să faci
Caută ce ți se potrivește. Există o înțelegere clișeică a „creșterii” unui designer: mai întâi creezi imagini în Photoshop și aduni informații tehnice. Apoi ți se permite să vii cu un concept și o compoziție, apoi nu te mai ocupi direct de design, ci începi să coordonezi alți designeri. Dar procesul de dezvoltare nu arată întotdeauna așa.
Adesea, un designer nu devine art director nu pentru că nu poate, ci pentru că se pricepe la meseria lui și își dorește foarte mult să o facă în continuare. Dacă unui designer îi place „să facă lucrurile cu mâinile lui”, poate rămâne în acest domeniu și se poate dezvolta în direcții complementare.
Dacă, de exemplu, îți place să lucrezi cu mișcarea, dinamica, poți migra către Motion Graphics.
Dacă îți place să cauți idei și concepte, te poți dezvolta în direcția brandingului:
Match, 2021. sursa: wearecollins.com
Fiecare designer crește în primul rând în raport cu el însuși. Cineva este potrivit pentru lucrul cu typography, alcineva pentru inventarea de concepte, altcineva pentru comunicarea cu oamenii și organizarea proceselor. Toate țin de design. Important este să înțelegi cine este responsabil pentru ce și ce ți-ai dori tu să faci.
Concentrează-te pe elementele de bază. În etapa inițială, trebuie să acorzi o atenție deosebită lucrului cu typography, compoziție și grids.
Atunci când dezvolți o bază puternică de know-how și skill-uri, este mai simplu să aprofundezi zonele de nișă - de exemplu, acum un mare punct forte pentru un designer sunt cunoștințele de bază despre 3D, motion graphics și coding:
San Francisco Symphony, 2021. Sursa: wearecollins.com
Învață să explici ceea ce faci. Un design bun poate funcționa fără explicații, dar uneori în spatele stratului vizibil poți rata conceptul mai profund, iar acestul lucru afectează percepția generală și valoarea soluției de design.
În această etapă, este important să înveți să percepi în mod constructiv criticile de la colegi, fără a lua lucrurile personal. Profesia de designer este în mare măsură despre dialog și reflecție.
Fii interesat de cultura vizuală și urmărește ceea ce se întâmplă în industrie. O experiență cu adevărat valoroasă este greu de „construit” fără entuziasm – așa că gândește-te la ceea ce te motivează cu adevărat și care sunt lucrurile cu care rezonezi.
Maison Margiela — Fragile bag. Sursa: farfetch.com
Cum îți dai seama că ești pe drumul cel bun
Semnul principal că mergi în direcția corectă este o înțelegere clară a zonei tale de responsabilitate și a punctelor în care mai ai nevoie să te dezvolți.
Cu siguranță vei crește dacă lucrezi cu entuziasm și inspirație. Poți vedea rezultatele muncii tale - atât personale, cât și de echipă. Îți poți analiza critic munca, atât deciziile bune, cât și pistele greșite pe care te-ai dus. Știi să fii disciplinat - ești de încredere și îți tratezi profesia cu responsabilitate.
MoMA — It Wasn’t Written. Sursa: dia.tv
Este necesar să înțelegi că nu există „secrete ale succesului” universal valabile pentru a deveni un designer foarte bun - pentru fiecare drumul este personal. Este, de asemenea, important să înțelegi că acum soft skills nu sunt mai puțin importante decât hard skills.
Dacă, de exemplu, o persoană stăpânește foarte bine toate programele și știe cum să alcătuiască o compoziție, dar, în același timp, este foarte dificil să fii de acord cu el și nu este un jucător de echipă atunci este puțin probabil să poți lucra productiv cu el.
Pentru a realiza proiecte care să te încarce și să te ducă la un nou nivel profesional, trebuie să nu-ți fie frică de sarcinile dificile, să comunici mai mult cu alți designeri și, desigur, să iubești cu adevărat ceea ce faci.