CUM SĂ DESENEZI FORME DINAMICE | SKVOT
Skvot Mag

CUM SĂ DESENEZI FORME DINAMICE

Cum să captezi energia corpului - la ce să acorzi atenție, cum să desenezi mișcările și de ce ar trebui să desenezi cu un pix

CUM SĂ DESENEZI FORME DINAMICE
12 ianuarie, 2023 Articole

Dinamismul este esențial în crearea unui portret de succes. Chiar dacă formatul este mai degrabă static decât dinamic, energia ar trebui să fie simțită chiar și printr-o schiță. Mișcarea poate fi transmisă în moduri și la nivele diferite, dar cel mai important este să inspire credibilitate.

Energia corpului în imagine

Poziția corporală sau mișcarea ne pot spune o poveste întreagă, pot evoca emoții și modela atitudini. Asta face o imagine dinamică diferită de o copie anatomică. O siluetă fără energie seamănă mai degrabă cu un manechin plictisitor din lemn. 

Un gest este precum un instrument de transfer al energiei corpului. Desenul gestual înseamnă crearea de schițe rapide bazate pe linii care transmit poziția corpului în spațiu, reflectă echilibrul și puterea mișcării și stabilesc punctele de tensiune musculară. Adesea, linia principală este linia coloanei vertebrale sub forma unui arc în S. 

Pentru a învăța cum să captezi energia nu este suficient să citești un teanc de cărți și articole - este mai degrabă o artă intuitivă bazată pe observație și simțuri. A transmite mișcare înseamnă a putea trece energia prin corpul tău și a o transforma în linii. Sarcina ilustratorului este să prindă rapid ideea principală a mișcării și la fel de repede să schițeze această impresie. 

În schimb, profesorul principal este viața însăși. Ea este principala sursă de inspirație a mișcării. Prin urmare, regula principală este să te uiți atent la alți oameni și cum se mișcă aceștia.

Cum să observi oamenii

Captarea gesturilor nu este despre asamblarea corectă a blocurilor anatomice, ci mai degrabă despre aplicarea și reproducerea cu precizie a ceea ce observi în jurul tău. 

#1. Ia în considerare realitatea. Când vine vorba de vivacitate, folosirea fotografiilor ca referință nu este cea mai potrivită metodă. Cea mai bună opțiune este să ieși pur și simplu afară și să te uiți în jur. Dacă vrei mai multă dinamică, te poți uita și la videoclipuri, filme de acțiune, emisiuni sportive sau înregistrări ale competițiilor de dans. 

#2. Ia-ți un pix și un caiet de schițe. Da, pixul, pentru că așa nu vei fi tentat să corectezi desenul și este și un bun prilej să înveți să fii curajos în ceea ce faci. Alege, de asemenea, și un format de hârtie pe care să poți lucra liber cu mâna. 

#3. Desenează figuri umane, concentrează-te pe imaginile care ți-au rămas în minte. Când lucrezi cu un gest, vei avea nevoie de un minim de detalii și un maxim de sens, deci concentrează-te pe descrierea propriile sentimente pe baza a ceea ce ai văzut. 

Poate ți-a plăcut un deget care iese în afară în timp ce o persoană bea cafea sau picioare care arată amuzant când stau încrucișate - notează totul în caiet.

În plus, desenul nu va face decât să-ți consolideze cunoștințele dobândite din contemplare. În viitor, vei putea instinctiv să desenezi orice fel de lucruri, având în minte multe interpretări ale acestora.

#4. Nu există niciodată prea multă practică. Și nu strică niciodată să-ți amintești că progresul tău depinde de timpul petrecut în îmbunătățirea abilităților. Umple-ți cel puțin câteva pagini pe zi cu schițe iar după un timp vei vedea rezultate. 

#5. Când te simți mai încrezător, încearcă să desenezi oameni imaginari. În această etapă, trebuie deja să poți simți energia pe care vrei să o reproduci în figură. Referința principală ar trebui să fie ideea din mintea ta, dar esența este aceeași - să-ți transpui pe pagină sentimentele.

#6. Nu este necesar să te limitezi doar la figuri umane. Privește în jur  și vei observa cu siguranță că fiecare lucru are propriul său caracter sau stil care evocă un fel de reacție în tine. Dacă pot fi purtători de viață, de ce să nu-i desenezi și pe ei?

#7. Interpretează, nu copia. O poză care nu reflectă caracterul autorului său este la fel ca o prăjitură fără cireșe. Prin urmare, sarcina ta ca artist este să completezi viața, nu să o copiezi. Și e posibil să o completezi doar cu personalitatea ta unică.

Rezumând, putem spune că baza creării unei imagini vii este modul în care îi observi pe ceilalți.

Datorită observației și privirii prin prisma propriei percepții, este mult mai posibil să inventezi ceva original. Capacitatea de a simți energia mișcărilor și de a lucra cu gesturi ar trebui să fie fundamentul studiului ulterioar al anatomiei și structurii. Pentru că acesta este nucleul care face ca desenul tău să pară realist.